Honderden euro's compensatie voor stijgende energieprijzen. Is het genoeg?

Gepubliceerd op 3 december 2021 om 14:50

Het kabinet trekt zo'n drie miljard euro uit voor maatregelen om consumenten te compenseren op de sterk stijgende gasprijs en  energierekening. Geld dat voornamelijk gaat naar de verlaging van de belasting op energie.


Tegen het Parool zegt Demissionair staatssecretaris Yesilgöz: “We gaan de energiebelasting fors verlagen,” Dat doen we door de belastingvermindering op de energierekening te verhogen met 230 euro. Ook gaan we de tarieven op elektriciteit verlagen. Daarmee kunnen we de stijging enigszins beperken.”
Een algemene belastingmaatregel dus, waardoor huishoudens gemiddeld ruim 400 euro minder kwijt zijn aan de energienota.


Aan NOS verteld Marieke Blom, hoofdeconoom bij ING, dat het juist waar is deze maatregel daar niet in slaagt. De compensatie geldt namelijk voor iedereen, ongeacht het inkomen.


"Dat er nu wordt gekozen voor een generieke maatregel, zal betekenen dat ook huishoudens met hoge inkomens hier vooral van profiteren, terwijl die er juist tijdens de coronacrisis qua spaargeld op vooruit zijn gegaan."

De belasting en een klein deel, 150 miljoen, is bedoeld voor het isoleren van woningen. Het budgetinstituut Nibud is content met de stap van het kabinet. "We vinden het hartstikke goed dat er zo snel wordt gereageerd", zegt een woordvoerder. "Maar we moeten nog zien of het ook genoeg is voor de mensen die straks 900 euro meer moeten gaan betalen." Het kabinet verwacht dat door de regeling huishoudens gemiddeld zo'n 400 euro besparen.

Van de 3,2 miljard euro die voor de maatregelen wordt uitgetrokken gaat 500 miljoen naar het midden- en kleinbedrijf. Ook zij gaan minder energiebelasting betalen. De belastingverlaging voor consumenten en het mkb gaat in op 1 januari 2022 voor de duur van een jaar.


Arjan van Driesum van Sonkrag Zonnepanelen uit Meppel reageert: “Ik denk dat je het ene gat dicht met het andere. Het lijkt nu alsof mensen geld besparen terwijl dit geld aan de andere kant net zo hard weer betaald moet worden aan de hoge energieprijzen.
De Woonpas schrijft op 6 oktober; “Energierekening stijgt in 2022 met gemiddeld €500 per huishouden. Dus gemiddeld meer betalen voor energie lijkt me een voldongen feit”.

 

De NOS heeft onlangs een artikel gepubliceerd waarin duidelijk is dat er grote zorgen zijn omtrent de enorme stijging van de energieprijzen. Deze stijging zal er voor zorgen dat men een te groot deel van het inkomen uit moet geven aan energie, wat ook wel energiearmoede genoemd wordt. Met een goed geïsoleerd huis en het zelf opwekken van energie middels zonnepanelen kan men zich wapenen tegen de almaar stijgende kosten. Echter, de zorgen in dit artikel uiten zich ook in HOE men dit moet gaan betalen.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.