Zonnepanelen FAQ

De kosten van zonnepanelen

De kosten van zonnepanelen zijn de afgelopen jaren sterk gedaald. Daarmee is de terugverdientijd aanzienlijk opgelopen. Zeker ook met deze extreme energiekosten/-prijzen. Er zijn systemen die al met 1.5 jaar zijn terugverdiend. Na de 1.5 jaren is de door u opgewekte stroom dus kosteloos voor u. Geen stroomrekening meer.

Prijs zonnepanelen, wat ben ik kwijt

De prijs van zonnepanelen is gunstiger dan ooit. Niet eerder waren de energiekosten zo hoog. Op dit moment betaalt men circa € 3.500,- voor 8 zonnepanelen en men kan hiermee het verbruik van een gemiddeld huishouden (4.000 kWh) volledig opwekken. De gemiddelde terugverdientijd is nu circa 4.8 tot 5.3 jaar, en dat komt overeen met een rendement op de investering van circa 12 tot 15%, een veelvoud van de huidige spaarrente.

Subsidie verduurzaming en verbetering Groningen

Ben jij eigenaar van een woning of gebouw dat in het versterkingsprogramma van Nationaal Coördinator Groningen (NCG) zit? Dan zijn er verschillende subsidies beschikbaar. Deze subsidies kun je gebruiken om je woning of ander gebouw energiezuinig te maken én te verbeteren.

Subsidie Verduurzaming en Verbetering Groningen | SNN

Waar zonnepanelen kopen?

Zonnepanelen koopt u het beste lokaal. Dus bij een InstallQ gecertificeerde installateur bij u in de buurt. Vraag gerust twee of drie offertes op. Nodig de twee voordeligste aanbieders van de zonnepanelen uit en laat ze hun offerte toelichten.
Kijk online even de recensies na van uw aanbieders, check goed de levensduurgaranties van de producten, de fabrieksgaranties, de garantie op uw omvormer en de garantie die u krijgt van de installateur.
Het laatste stuk prijsverschil zit hem veelal in het type zonnepaneel en het type omvormer. Let ook op wanneer uw aanbieder een omvormer aanbiedt met optimizers achter de pv panelen of dit wel nodig is. Zit u vol op het zuiden, is er geen schaduwval en heeft u slechts één of twee vlakken met panelen (strings) dan zijn optimizers veelal onnodig. Een SolarEdge omvormer is dan ook niet nodig. De techniek in dit apparaat heeft u dan niet nodig. Waarom dan extra geld uitgeven?

BTW op zonnepanelen

De BTW op zonnepanelen vervalt in 2023. De BTW bedraagt dan 0%

Schoon maken: reinigen van zonnepanelen

Reinigen zonnepanelen scheelt 3 tot 5%

Door jaarlijks de zonnepanelen te reinigen kan een extra rendement van circa 3 tot 5% behaald worden. Dit is het resultaat van een test die wij op ons testcentrum onlangs hebben uitgevoerd.

De zonnepanelen zijn in februari 2013 geplaatst. In februari 2015 hebben wij een onderzoek gedaan naar het effect van het reinigen van zonnepanelen. De zonnepanelen waren ruim een jaar niet schoongemaakt.  Op de zonnepanelen lag een klein laagje stof, her en der zat vogelpoep. Dit is verwijderd met lauw osmosewater zonder schoonmaakmiddel. Door alleen bepaalde zonnepanelen te reinigen en anderen niet, konden wij nauwkeurig bepalen wat het schoonmaken van de zonnepanelen opleverden. Om de test goed uit te voeren, waren de gereinigde zonnepanelen en de ‘vuile’ zonnepanelen op een andere omvormer aangesloten, de overige omstandigheden waren identiek. Na het reinigen leverden de gereinigde zonnepanelen gedurende 1 uur 3 tot 5% meer rendement.

Sommige schoonmaakbedrijven beloven 15% meer rendement

Er zijn inmiddels schoonmaakbedrijven actief die zich richten op de het reinigen van zonnepanelen. We lezen zelfs dat een reinigingsbeurt 15% rendement oplevert.  Gedegen onderzoek ontbreekt. Als we bijvoorbeeld 2 zonnecellen volledig afdekken met een doek, dan halen we nog steeds 90% van het oorspronkelijke rendement. Het behalen van 15% rendementsverbetering na een schoonmaakbeurt is dan alleen van toepassing indien de zonnepanelen vol modder en vuil zitten. Het schermen met percentages van 15% is dus een mooi voorbeeld van een broodjeaapverhaal. het zal lager liggen.

De opbrengst van zonnepanelen Rendement zonnepanelen, reken het zelf uit!

‘Nu, nog sneller uw investering terugverdiend! Terugverdientijd van 6 jaar!’ U leest het vaker en misschien staat het wel in de offerte van een leverancier. Ze schotelen hele mooie cijfers voor als het gaat om zonnepanelen rendement.

Snel uw rendement weten: Gebruik onze tool RENDEMENT ZONNEPANELEN berekenen

Hoe lang gaan zonnepanelen mee?

Zonnepanelen hebben gemiddeld genomen een vermogensgarantie van 90% na 12 jaar en een vermogensgarantie van 80% na 25 jaar. Met deze garantie weet u dus dat de pv-panelen voor tenminste 25 jaar minimaal 80% van hun maximale vermogen zullen halen. Deze opbrengstgarantie moet u niet verwarren met de product garantie van zonnepanelen. De product garantie op een zonnepaneel is over het algemeen 10-12 jaar. 

Het voordeel van zonnepanelen is dat er geen bewegende onderdelen in zitten. Dit heeft tot gevolg dat zonnepanelen vrijwel onderhoudsvrij zijn. Alsmede hierdoor gaan ze eigenlijk niet kapot. Over het algemeen gaan ze dus erg lang mee. Het enige wat wel optreed is een vermindering in het vermogen om energie op te wekken. Onafhankelijk onderzoek heeft uitgewezen dat een gemiddeld zonnepaneel een verouderingspercentage heeft van 7% over 25 jaar. Met andere woorden, na 25 jaar zal een zonnepaneel nog 93% van zijn maximale rendement kunnen behalen. 

Zonnepanelen gaan in de praktijk echter langer mee, een goed voorbeeld van de kwaliteit die zonnepanelen bieden wordt hieronder in een voorbeeld benoemd. 

Hoe rekent men u rijk?

Hoe rekenen de leveranciers u rijk:

Geen afschrijving opgenomen

Leveranciers gaan ervan uit dat de zonnepanelen voor onbepaalde tijd blijven functioneren. Ofwel ze nemen geen afschrijving mee.  Voor een correcte berekening van zonnepanelen rendement is het verstandig om minimaal een afschrijvingsperiode van 25 jaar te hanteren. Niet dat de zonnepanelen na 25 jaar niets meer opbrengen, maar tegen die tijd zijn er vast en zeker betere zonnecellen die een veel hoger rendement van zonnepanelen gaan opleveren.

De opbrengst van zonnepanelen neemt jaarlijks af

Elk jaar gaat de zonnepaneel minder presteren (gemiddeld ca. 0,6%). Na 25 jaar zullen de goede zonnepanelen nog een rendement leveren van 85% van hun oorspronkelijke jaarlijkse opbrengst. Bij zonnepanelen van matige kwaliteit is dit nog uiterst twijfelachtig. Veel leveranciers vergeten wel eens mee te nemen dat de opbrengst over 25 jaar echt wel lager is en geven daarom een te hoog percentage voor het rendement zonnepanelen.

Prijsstijging stroom van jaarlijks 7% gehanteerd

Leveranciers nemen graag de prijsstijging van stroom mee in hun berekening. De afgelopen jaren is deze becijferd op 7%, vooral door de toename van energiebelasting.  Het is echter de grote vraag of ook de komende jaren deze enorme prijsstijging van toepassing is. Het is beter om bij de prijsstijging uit te gaan van de jaarlijkse inflatie, circa 2,5% per jaar.

Rente niet meegenomen

Indien de investering in zonnepanelen niet plaatsvindt, zal het geld op de bank een rente op gaan leveren. Deze is weliswaar laag, maar levert toch altijd wel 2% rendement op.  Indien er zelfs geld geleend moet worden om de investering in zonnepanelen te dragen zal de berekening er weer anders uitzien. Neem de jaarlijkse financieringskosten dan mee in de investering. En zodoende zal er een lager rendement zonnepanelen uitkomen.

 

Voorbeeld van een duurzame installatie

Een interessant voorbeeld waar getest is hoe lang zonnepanelen nou werkelijk meegaan is een installatie in Duitsland. Bij deze installatie, geplaatst in 1976 werden destijds 5 jaar oude zonnepanelen geplaatst. Momenteel hebben deze zonnepanelen 36 jaar hun werk gedaan. Na uitgebreid testen bleek dat de panelen een productie-afname hadden van 3,9% wat er dus op neerkomt dat de installatie nog zo’n 96,1% van de initiële maximale capaciteit heeft om energie op te wekken. Wat deze case ons zegt is dat zonnepanelen dus een lange tijd meegaan zonder veel vermogen om energie op te wekken verliezen. Een duurzame levensduur dus. 

deel bron: zonnepanelennet

De energiebespaarlening

Lees hier alles over de Energiebespaarlening

Hoe werken zonnepanelen?

Hier leest u alles over de werking van zonnepanelen

BTW terugvragen

Alles over de BTW terugvragen op zonnepanelen leest u op deze pagina

Wat u moet weten over zonnepanelen

Wat u moet weten leest u hier 

De groepenkast / meterkast en zonnepanelen

Omvormers en optimizers: feit of fabel

Is mijn dak geschikt?

Handelaren gebruikte dakpannen

Infrarood warmtepanelen in combinatie met zonnepanelen

Zijn jullie aangesloten bij een garantiefonds zoals SGZE


Bent u aangesloten bij een garantiefonds? 
Nee, dit voegt in ons geval niets toe. Wij zijn een van de weinige aanbieders die geen aanbetaling vragen bij de gemiddelde residentiele plaatsing. Bij een garantiefonds is slechts je aanbetaling verzekerd ten tijde van een faillissement. Een andere aangesloten installateur komt je installatie afmaken. Deze dient u de overige 50% van de aanneemsom te betalen. 

Bij ons betaald u pas wanneer de werkzaamheden zijn uitgevoerd. Geen risico !
Op deze wijze besparen we kosten die we niet aan je door hoeven te bereken. 

WiFi verbinding

Wifi verbindingen herstellen. U leest er alles over door op de link te klikken. 

Enphase opnieuw verbinding met wifi

Links: Polykristallijn, Midden: Monokristallijn, Rechts: All Black