Mogelijk uitgesteld: afbouw van de salderingsregeling voor zonnepanelen

Gepubliceerd op 21 mei 2021 om 11:37

De Vaste Kamercommissie voor Economische Zaken & Klimaat wil dat het wetsvoorstel voor afbouw van de salderingsregeling voor zonnepanelen controversieel* wordt verklaard. Hierdoor wordt de afbouw mogelijk uitgesteld. De inmiddels teruggetreden minister Wiebes stuurde afgelopen oktober het wetsvoorstel voor de afbouw van de salderingsregeling naar de Tweede Kamer.

 

Vragen Kamerleden
Het wetsvoorstel leidde tot tientallen vragen van Kamerleden. Zij uitten met name zorgen over een redelijke vergoeding die zonnepaneeleigenaren krijgen voor dat deel van de opgewekte zonnestroom die ze niet mogen salderen. Bovendien wilde de Tweede Kamer dat de minister nog eens kritisch keek naar het effect van de afbouw van de salderingsregeling voor woningcoöperaties.

Vlak voor het kerstreces, en nog voor zijn aftreden vanwege de toeslagenaffaire, informeerde minister Wiebes de Tweede Kamer dat hij extra tijd nodig had om al deze vragen te beantwoorden. Tot op heden zijn die antwoorden echter nog niet aan de Tweede Kamer toegezonden door Wiebes’ opvolger Bas van ‘t Woud.


Kabinet demissionair

De vaste Kamercommissies – en zo ook die voor Economische Zaken en Klimaat – hebben de afgelopen weken bepaald welke voorstellen zij nog wel, en welke ze niet willen behandelen nu het kabinet Rutte demissionair is. De onderwerpen op de lijst die de Tweede Kamer controversieel verklaart, worden pas weer opgepakt op het moment dat er een nieuw kabinet is.

Tot die tijd worden er geen belangrijke of politiek gevoelige besluiten genomen. Uitzonderingen daarop zijn mogelijk, bijvoorbeeld om de coronacrisis te kunnen bestrijden. In de Vaste Kamercommissie van Economische Zaken en Klimaat hebben nu meerdere partijen -waaronder GroenLinks, ChristenUnie, PvdA, VVD en SP – aangegeven het wetsvoorstel voor de afbouw van de salderingsregeling controversieel te willen verklaren. Via een plenaire vergadering wordt in de Tweede Kamer binnenkort gestemd over het controversieel verklaren van het wetsvoorstel.


Voorbereiding netbeheerders

Om in de praktijk daadwerkelijk op 1 januari 2023 met de afbouw van de salderingsregeling te kunnen starten, moeten zowel de netbeheerders als energiebedrijven diverse voorbereidingen treffen. Zo moeten de netbeheerders ervoor zorgen dat alle kleinverbruikers een meetinrichting hebben die de afname en invoeding van elektriciteit op het net apart kan meten.

Voor 1 januari 2023 moet alle kleinverbruikers daarom een aanbod van hun netbeheerder hebben gekregen om een geschikte meter te laten installeren die aan de verplichting voldoet dat afname en invoeding apart kunnen worden gemeten.


Energie-Nederland: consequenties lastig in te schatten

De energiebedrijven wacht minstens een even lastige klus, want zij moeten onder meer hun facturatiesystemen op orde brengen.

De koepel van energiebedrijven, Energie-Nederland, laat de redactie van Solar Magazine weten dat de gevolgen van het naar alle waarschijnlijk controversieel verklaren van het wetsvoorstel voor de afbouw van de salderingsregeling nog niet te overzien zijn. ‘Wat de consequenties zijn kunnen we niet exact inschatten. Voor de energiesector is het van belang dat we voor januari 2022 de uiteindelijke goedgekeurde wetstekst hebben. Zo kunnen we ervoor zorgen dat de aanpassingen voor de facturering tijdig zijn gedaan.’


Lange formatie vormt risico

Daarmee is het duidelijk dat de verkiezingsuitslag en de formatietijd uiteindelijk zullen gaan bepalen of de afbouw van de salderingsregeling überhaupt wel per 1 januari 2023 kan starten.

De formatie van kabinet Rutte III duurde 225 dagen. Kabinet Rutte I en II wisten de formatie weliswaar eerder af te ronden – binnen respectievelijk 127 en 25 dagen – maar toch is het de vraag of er genoeg tijd is om het wetsvoorstel voor de afbouw van de salderingsregeling tijdig door de Eerste Kamer en Tweede Kamer te laten behandelen.


Holland Solar teleurgesteld

Amelie Veenstra, directeur beleid bij branchevereniging Holland Solar laat weten teleurgesteld te zijn. ‘We hebben de afgelopen jaren met alle stakeholders ongekend hard gewerkt om te komen tot het best denkbare compromis waarbij de salderingsregeling op een acceptabele en voorspelbare manier afgebouwd wordt. Dat dit dossier vrijwel zeker – met alle risico’s van dien – over de verkiezingen heen wordt getild, is ontzettend jammer. Wij zijn nog altijd voorstander van het wetsvoorstel en hopen dan de “nieuwe” Tweede Kamer het straks alsnog aanneemt. Voor de zonne-energiemarkt is het belangrijk om zo snel mogelijkheid duidelijkheid te krijgen.’

*Niet op de Kameragenda tot er een nieuw kabinet is aangetreden

 

Alle rechten voorbehouden: Solar Magazine, Edwin van Gastel

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.