Accu wordt sleutelrolspeler nu saldering verdwijnt en zonnepaneelprijzen stijgen

Gepubliceerd op 9 april 2025 om 12:50

Vanaf begin 2027 verandert de wereld van zonne-energie drastisch: de salderingsregeling, waarbij huishoudens hun overtollige zonnestroom kunnen wegstrepen tegen afgenomen stroom, verdwijnt volledig. Dit heeft grote gevolgen voor particulieren en bedrijven met zonnepanelen. Waar teruglevering tot nu toe financieel aantrekkelijk was, zal dit in de nabije toekomst steeds minder lonen – of zelfs geld kosten.

Daarom wint een alternatieve oplossing snel aan populariteit: de thuisaccu. “We staan aan de vooravond van een energieverschuiving,” zegt een woordvoerder van Sonkrag-Nederland, een specialist in zonne-energieopslag. “Waar voorheen alleen handel op de onbalansmarkt of day-ahead markt rendabel was, zien we nu dat energie ‘achter de meter’ houden steeds aantrekkelijker wordt.”

Volgens Sonkrag is het straks essentieel om zelf opgewekte energie zoveel mogelijk direct te gebruiken of tijdelijk op te slaan. Niet alleen om terugleverkosten te voorkomen, maar ook vanwege het toenemend verschil tussen de waarde van zelfverbruikte en teruggeleverde stroom. “Als iedereen tegelijk stroom over heeft, is die overschotstroom weinig waard. Dan wil je het kunnen bewaren voor een moment dat het wél loont.”

Daarbovenop komen prijsverhogingen bij zonnepanelen in zicht. Meerdere fabrikanten hebben aangekondigd hun prijzen op korte termijn te verhogen, mede door het afbouwen van staatssteun op Chinese productielijnen. “Dat maakt de investering in extra panelen nu nog relatief voordelig – mits gecombineerd met een slim accusysteem,” aldus Sonkrag.

Toch is niet elke accu geschikt. Belangrijke verschillen zitten in laad- en ontlaadsnelheid, opslagcapaciteit en de samenwerking met omvormers. “Een accu moet in staat zijn om het volledige overschot aan zonnestroom op te vangen en ook piekverbruik ’s avonds te kunnen dekken. Anders verlies je alsnog energie of moet je bijbetalen voor netstroom.”

Steeds vaker adviseert Sonkrag-Nederland dan ook om het systeem slim te dimensioneren: iets meer panelen installeren dan het jaarverbruik, een accu kiezen met voldoende capaciteit én snelle laad- en ontlaadmogelijkheden, en eventueel de omvormer te beperken in teruglevering. “Zo hou je alles in huis, compenseer je verbruik, laad je je accu vol en voorkom je dat energie weglekt naar het net.”

Sonkrag-Nederland biedt inmiddels acht verschillende accusystemen aan van diverse merken. “Er is voor vrijwel iedere situatie een passende oplossing, van klein huishoudelijk gebruik tot grote zakelijke systemen. Belangrijk is vooral dat het systeem klopt – technisch én financieel.”

Geïnteresseerden kunnen contact opnemen via de website van het bedrijf. “We helpen graag met een persoonlijke analyse. Want wie nu slim kiest, is straks voorbereid op een energiemarkt die volledig op z’n kop staat.”

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.